در این مقاله قصد داریم به شما آموزش تعمیر لامپ به صورت حرفه ای را توضیح دهیم ، با این روش شما می توانید حدود 90 درصد از لامپ های سوخته خود را تعمیر کنید ، قبل از اینکه آموزش تعمیر لامپ را به شما ارایه کنیم باید شما اجزای تشکیل دهنده لامپ ال ای را بدانید .
ویدیو آموزش تعمیر لامپ
اجزای تشکیل دهنده لامپ LED
به طور کلی لامپ های ال ای دی به 3 بخش مهم تقسیم شده است ، شما برای آموزش تعمیر لامپ باید به خوبی آنها را بشناسید .
- فریم لامپ ( قاب ) : تمامی اجزای تشکیل دهنده لامپ در داخل فریم لامپ ( قاب ) قرار می گیرد ، دقت داشته باشید که حباب لامپ نیز جزو فریم می باشد .
- برد مدار چاپی ال ای دی ها : تمامی led های لامپ به مدار با سیم کشی مربوطه نصب شده است .
- درایور : یکی از مهم ترین قسمت های لامپ درایور است ، وظیفه این بخش تبدیل برق 220 خانه به برق مناسب خانه است .
در تصویر زیر اجزای لامپ را مشاهده می کنید .
انواع لامپ ها
لامپ های رشته ای
لامپ های رشته ای از یک حباب شیشه ای تشکیل شده است که از هوا خالی شده است فشار کافی از یک گاز بی اثر در بیشتر موارد گاز آرگون جایگزین شده است. در داخل لامپ یک رشته فنری قرار داده شده است روش عبور جریان الکتریکی این نوع لامپ به این صورت است که با ولتاژ معینی که باعث التهاب رشته داخل لامپ شده که باعث روشن شدن لامپ می شوند ، نور این نوع لامپ ها زرد می باشد .
انواع خاصی از این لامپ ها در بازار وجود دارد ، امروزه انواع خاصی از این نوع لامپ ها در بازار وجود دارد ، مدل های تزئینی و … البته این نوع لامپ به لامپ 100 نیز معروف هستند ، البته این نوع لامپ ها گرمای به شدت زیادی دارند .
امروزه لامپ های جایگزین لامپ رشته ای نیز وجود دارد که لامپ های ال ای دی هستند که مصرف به شدت پایینی دارند ، روشنایی بسیار زیادی دارند و همچنین گرمای پایین دارند و در انواع رنگ ها وجود دارند البته قیمت این مدل از لامپ ها یعنی لامپ های ال ای دی به شدت مناسب است ، در این مقاله قصد داریم به شما آموزش تعمیر لامپ ال ای دی بدهیم و در این مقاله با لامپ های رشته ای کاری نداریم چرا که امکان تعمیر آن لامپ ها اصلا وجود ندارد .
خب تا به اینجا شما با اجزای مهم تشکیل دهنده لامپ آشنا شده اید در این قسمت می خواهیم ابزار لازم برای تعمیر لامپ را به شما معرفی کنیم .
ابزار لازم برای تعمیر لامپ LED
برای تعمیر لامپ نیاز به ابزار های زیاد و گران قیمتی ندارید ، ابزارآلات موردنیاز معمولا در تمام خانه ها وجود دارد .
- هویه 40 الی 60 واتی
- منبع تغذیه ( باطری کتابی 12 ولت )
- سیم لحیم
- و …
نکات مهمی ایمنی در هنگام تعمیر لامپ
- پس از قطع برق 30 ثانیه الی 1 دقیقه صبر کنید تا برق موجود در درایور لامپ کامل تخلیه شود .
- به هیچ عنوان به اجزای لامپ متصل به برق دست نزنید .
مرحله اول – باز کردن حباب لامپ
مرحله اول برای تعمیر لامپ ( جدا کردن حباب از بدنه می باشد ، این مرحله بسیار ساده است اما بعضی از لامپ ها هستند که چسب آنها خشک شده است و باز کردن آن کمی دردسر دارد اما باز خواهد شد . برای باز کردن حباب لامپ شما می توانید از ابزارهایی مانند فازمتر ، پیچگوشتی ، چاقو ، تیغ اره و … استفاده کنید .
برای باز کردن کافی است نوک ابزار خود را در بین حباب و بدنه قرار دهید و فشار دهید ( در صورتی که با پیچ گوشتی نتوانستید حباب را باز کنید می توانید از چاقو استفاده کنید ( دقت داشته باشید هرچه چاقو شما بزرگ تر و تیز تر باشد کار شما راحت تر است ) برای باز کردن با چاقو کافی است قسمت تیز چاقو را در بین بدنه لامپ و حباب قرار دهید و فشار دهید . البته با رعایت احتیاط کامل . پس از باز شدن حباب ، ال ای دی های لامپ و برد را مشاهده می کنید در مرحله بعد باید شما عیب یابی کنید .
نکته : در صورتی که لبه های بدنه لامپ شکسته شد ، اصلا نگران نشوید در انتهای کار شما با چسب می توانید حباب را بچسبانید .
اما دقت کافی را داشته باشید تا که این اتفاق رخ ندهد چرا که باعث زشت زدن بدنه لامپ خواهد شد .
مرحله دوم – عیب یابی
معمولا در لامپ های LED سه حالت وجود دارد که لامپ خراب می شود .
- سوختن یا قطع شدن ال ای دی های روی برد
- کنده شدن سیم های متصل شده با سرپیچ
- نقص در درایور
در اکثر اوقات دلیل روشن نشدن لامپ ، ال ای دی های آن است که سوخته اند ، نحوه تشخیص ال ای دی های سخته بسیار راحت است شما می توانید به صورت چشمی ( در اکثر مواقع میتوان تشخیص داد ) یا با استفاده از باطری 12 ولت تشخیص دهید ، یا با استفاده از مولتی متر تشیص دهید .
تشخیص LED سوخته لامپ با مولتی متر
تشخیص با مولتی متر جزو ساده و بهترین راه ها است برای تشخیص لامپ سوخته کافی است دو سیم مولتی متر را به پایه های LED بزنید اگر بوق زد یعنی LED ها سوخته اند و اتصال کوتاه انجام شده است .
تشخیص LED سوخته لامپ به صورت چشمی
برای تشخیص LED های سوخته لامپ به صورت چشمی کافی است پس از باز کردن حباب لامپ نگاهی به LED ها بیندازید بر روی برخی از led ها خال ریزی سیاه رنگ وجود دارد ، آن led ها سوخته اند ، با استفاده وسیله نوک تیز مانند پیچ گوشتی ، led رو بکنید تا به بخش نقره ای رنگ زیر ال ای دی برسید و سپس روی آن را لحیم کنید ، فقط دقت داشته باشید که لحیم تمام سطح نقره ای رنگ رو بگیره .
نکته : در هنگام کندن LED دقت داشته باشید که به سایر LED ها صدمه وارد نکنید .
تشخیص LED سوخته لامپ با باطری 12 ولت
در این روش ابتدا شما باید ابزار مورد نیاز تشخیص LED سوخته را درست کنید . برای درست کردن این ابزار نیاز به چند وسیله ساده و ارزان قیمت دارید ، البته برای تشخیص ال ای دی های سوخته از ابزار های جایگزین نیز می توانید استفاده کنید برای مثال به جای تهیه تمامی موارد زیر می توانید از یک مولتیمتر استفاده کنید ( البته استفاده از مولتیمتر خیلی بهتر از استفاده زا باطری کتابی و.. است .
وسایل مورد نیاز
- باطری کتابی 12 ولت
- سیم نازک دو رشته
- سوزن ته گرد ( 2 عدد )
مراحل ساخت
مراحل ساخت این ابزار بسیار ساده است ، ابتدا سیم دو رشته خود را از وسط باز کنید و هر کدام را تبدیل به یک رشته کنید و سپس هر رشته را به یک سر باطری کتابی متصل کنید ، حالا سر دیگر سیم را به سوزن های خود متصل کنید .
نحوه تشخیص
بعد از اینکه حباب لامپ را باز کردید کافی است به دو طرف هر LED سوزن رو وصل کنید اگر LED روشن شد یعنی سالم است ، اگر روشن نشد آن LED را از روی برد جدا کنید و به سراغ LED های بعدی بروید . و در آخر روی LED های کنده شده را لحیم کنید .
هزینه تعمیر لامپ ال ای دی
تعمیر لامپ ال ای دی هزینه زیادی ندارد در صورتی هزینه تعمیر لامپ زیاد می شود که اجزای سوخته شده لامپ را تعویض کنید اما تمامی قطعات لامپ قیمت بالایی ندارند و قیمت آنها پایین است اما اگر نخواهید قطعات را تعویض کنید می توانید مدار را دور بزنید ( لحیم کردن ال ای دی های سوخته ) هیچ هزینه برای شما نخواهد داشت ، تقریبا تمامی ابزار های لازم برای انجام این کار در تمامی خانه ها وجود دارد .
در صورتی که تمام LED ها روشن شدند مشکل از چیست ؟
در صورتی که تمام LED ها روشن شدند ، به احتمال خیلی زیاد مشکل از درایور لامپ است که باید آن را تعویض کنید ، این مرحله مرحله ای تخصصی است ، و مرحله ای ساده نیست ، در حال حاضر ویدیوی در این زمینه توسط ابزارمپ تولید نشده است در آینده قصد داریم ویدیو آموزش نحوه تعویض داریور لامپ را در این صفحه قرار دهیم ، پیشنهاد می کنم که اگر درایور لامپ شما سوخته خود را درگیر نکنید و یک لامپ نو جایگزین لامپ سوخته بکنید .
آیا با لحیم کردن جای LED های سوخته لامپ کاملا درست می شود ؟
در پاسخ به این سوال باید بگم بله ، لامپ شما به طور کامل روشن خواهد شد اما طول عمر لامپ بسیار پایین خواهد آمد بهتر است LED های لامپ رو تعویض کنید .
ابتدا قبل از تعویض LED باید از سایز و مشخصات فنی آنها مطلع شوید ” برای تعویض آن باید هیتر لحیم داشته باشید چرا که به وسیله لحیم می توانید ال ای دی نو را جایگزین ال ای دی سوخته کنید .
سایز بندی LED های لامپ
استانداردی که ال ای دی ها های SMD چهارگوش دارند در واقع طول و عرض در کد مربوط به LED است به صورتی که طول و عرض آن به صورت یک عدد 4 رقمی است و با واحد دهم میلیمتر مشخص شده است به عنوان مثال LED SMD 3020 نشان دهنده این است که LED چهارگوش و در ابعاد 3mm X 2mm می باشد. استاندارد های رایج شامل 2835-3528-5057-3030-3535-3014-4014-5050 و… می باشند. لازم است به این نکته توجه کنید بیشترین نوع LED استفاده در لامپ ها از استاندارد 5730 و 2835 می باشد. کافی است اندازه یکی از LED های لامپ سوخته خود را با وسیله کولیس یا خط کش اندازه گیری کرده و معادل آن را جهت تعویض تهیه نمایید.
علت خرابی لامپ ال ای دی
علت های زیادی برای خراب شدن لامپ های LED وجود دارد که مهم ترین دلایل آنها سوختن ال ای دی لامپ یا خراب شدن درایور آن است که در این مقاله به شما آموزش تعمیر لامپ را دادیم تا دیگر نگران لامپ های سوخته خود نباشید ، اما سعی کنید حتما از برند های معتبر لامپ استفاده کنید تا کمتر لامپ ها دچار مشکل شوند و اگر روزی لامپ دچار مشکل شد و سوخت به راحتی بتوانید از گارانتی آن استفاده کنید و آن را تعویض کنید و یک لامپ نو از نمایندگی برند دریافت کنید .
تعمیر لامپ ال ای دی
در این مقاله تعمیر انواع لامپ ال ای دی را یاد گرفتید پیشنهاد می کنم حتما ویدیو آموزشی تعمیر لامپ ال ای دی را نیز مشاهده کنید چرا که در آن ویدیو یک لامپ سوخته را تعمیر کرده ایم ، تا شما با فرآیند انجام کار آشنا شوید .
نحوه تعویض ال ای دی های سوخته لامپ
ال ای دی ها گرمای تولیدی دارند که این گرما از طریق برد آلومینیومی به بدنه فلزی لامپ منتقل گردد. این روش کمی کار تعویض ال ای دی ها را دشوار کرده است به دلیل اینکه برد های آلومینیومی سریع تر از برد های عادی خنک خواهند شد و کف LED باید کامل به برد آلومینیومی بچسبد و هیچ فضایی بین آنها نباشد تا حرارت به خوبی خوب به آلومینیوم منتقل شود میتوانید برد را روی سطح گرم قرار داده و دمای آنرا روی 60 تا 70 درجه تنظیم نمایید سپس لحیم کاری را انجام دهید.
یا می توانید حین لحیم کاری مقداری لبه های LED را به برد فشار دهید. البته قبل از آن باید کلیه قلع های برد تمیز شده و مکان اتصال LED به برد سطحی صاف داشته باشد. راه حل دوم استفاده از مقدار کمی خمیر سیلیکون هست ( می توانید خمیر سیلیکون را از فروشگاه های لوازم کامپیوتر تهیه کنید) ، مقدار خمیر بسیار کم بوده و باید بادقت تنظیم کنید تا به پایه ها به هیچ عنوان تماس نداشته باشد.
در صورتی که لامپ شما تعمیر نشد می توانید از طریق لینک زیر بهترین لامپ ها را با بهترین قیمت از فروشگاه ابزارمپ به همراه 7 روز ضمانت تعویض کالا خریداری کنید ، پیشنهاد کارشناسان ابزارمپ نیز خرید لامپ جدید است به به دلیل اینکه اگر لامپ خود را تعمیر کنید بعد از مدتی دوباره از کار خواهد افتاد این مدت نهایت 2 هفته خواهد بود البته اگر لامپ شما گارانتی دارد آن را تعویض کنید و اصلا به دنبال تعمیر نباشید ، دقت داشته باشید که تمام لامپ های فروشگاه ابزارمپ دارای گارانتی معتبر می باشند .
دانلود PDF مقاله 👇👇
بهترین آموزش تعمیر لامپ
ممنون از نظر خوبت
من برای این که لامپ زیاد نخرم میدادم یکی توی محل برام لامپ هام رو تعمیر میکرد منتها خیلی هزینش بالا بود اصلا ارزش نداشت برای همین گفتم برم یاد بگیرم که خودم یاد بگیرم از این به بعد خودم تعمیر کنم همه سایت هارو خودنم ولی چیزی نفهمیدم ولی وقت محتوا سایت شما خوندم قطعا متوجه شدم چطوریه و الان تعمیر لامپ ال ای دی رو بلدم
دمتون گرم
❤