در زندگی روزمره ایجاد دمای ایده آل برای زندگی از ملزومات بشر می باشد ، زندگی کردن در مناطق سردسیر و یا قطع شدن منابع گازی و گرمایشی ، ما را وادار می کند از انواع مختلف تجهیزات گرمایشی استفاده کنیم تا از سرما و یخبندان در امان باشیم . اما این گرم شدن فقط از طریق بخاری گازی ، شوفاژ و رادیاتور و شومینه شدنی نیست . روش های دیگری برای تولید گرما وجود دارد که یکی آز آنها استفاده از لوازم برقی برای تولید گرماست .
متداول ترین روش ایجاد گرما از طریق برق ، استفاده از بخاری برقی المنتی می باشد ، بخاری برقی به صورت آماده در بازار وجود دارد و بسیاری از افراد آن را تهیه می کنند و خود را درگیر ساخت بخاری برقی نمی کنند ، اما متاسفانه در حال حاضر تجهیزات گرمایشی بسیار کمیاب شده ( مخصوصا در مناطق بسیار سرد مانند شهر کرد ) و تهیه کردن آن غیر ممکن شده و افراد مجبور به ساخت بخاری برقی با المنت هستند ، در این مقاله به موضوع آموزش ساخت بخاری برقی می پردازیم .
نحوه ساخت بخاری برقی 3 المنته
قبل از هر چیز باید اینو بگم که کلیه بخاری های برقی که از طریق المنت ساخته میشن ، المنت ها یکی از لوازم پرمصرف محسوب میشن ، چون در داخل آنها از المنت استفاده میشود ، در این مقاله به ساخت بخاری برقی زیر پرداخته ایم .
تصویر بخاری برقی که قرار است آموزش ساخت آن را قرار دهیم .
تجهیزات لازم برای ساخت بخاری برقی
برای ساخت بخاری برقی نیاز به تجهیزاتی داریم ، این تجهیزات از وسایل متداولی هستند که به راحتی میتوانید آن را تهیه کنید و در پیدا کردن آن به دردسر نخواهید افتاد ( بسیاری از موارد در فروشگاه ابزارمپ وجود دارد )
برای ساخت این بخاری برقی نیاز به لوازم زیر داریم .
- المنت سفالی 25 سانتی – 3 عدد
- پایه نگهدارنده المنت / عایق – پایه 6 عدد و عایق سرامیکی 6 جفت
- کلید 0-1 برای خاموش و روشن کردن – 1 عدد 2 پل
- کابل برق 2 شاخه دار – 1 عدد
- قاب یا جعبه بخاری برقی – یک عدد
- ترمینال سرامیکی – یک عدد
حالا که با لوازم مورد نیاز برای ساخت بخاری برقی آشنا شدیم ، بریم سراغ نحوه سیم کشی بخاری برقی و نحوه متصل کردن لوازم به یکدیگر
نقشه سیم کشی بخاری برقی
همان طور که در تصویر مشاهده می کنید ، از طریق نقشه بالا می توانید سیم کشی بخاری برقی را انجام دهید . K1 , K2 همان کلید 2 پل بخاری برقی می باشد . بهتر است به جهت ایجاد ایمنی کامل ، برای سیم کشی بین کلید و المنتها از سیم نسوز با روکش سیلیکونی استفاده کنید . همچنین توصیه می شود از سرسیم برنجی برای اتصال سیمها به کلید برق استفاده کنید .
حالا میخوام براتون از لوازم مصرفی و مورد نیاز بخاری برقی بگم تا با طرز کار و طرز نصب آنها آشنا بشین .
المنت چیست ؟
المنت وسیله ای است که از طریق ایجاد مقاومت موجب گرم شدن محیط می شود . به عبارت ساده تر ، المنت نوعی سیم فلزی از جنس نیکل کروم می باشد که معمولا به دور عایق یا خاک نسوز و یا داخل شیشه قرار داده می شود . زمانی که به آن برق وصل می شود بلافاصله گرما و کمی نور تولید می کند .
ساده ترین نوع المنت همان لامپهای رشته ای 100 وات قدیمی هستن که قدیما داخل خانه ها استفاده می شد . این لامپها یکی رشته نازک المنت هستن که وقتی به آنها برق وصل می شد تولید نور و گرما داشتند .
معیار سنجش هر المنت وات آن است . مثلا در المنهای سرامیکی هر چه طول سیم بیشتر باشد وات آن هم بیشتر می شود . و هر چه قدر وات بیشتر شود گرمای المنت هم بیشتر خواهد شد . البته این بیشتر شدن ها خیلی هم خوب نیست . چون هر چقدر وات بیشتر شود مصرف برق هم بیشتر می شود و اگر این موضوع کنترل نشود موجب اتصالی و ذوب شدن سیم برق و دوشاخه و پریز برق خواهد شد . پس بهتر است در انتخاب المنت مراقب سیم کشی محل مصرف باشیم . البته به غیر از طول سیم ، ضخامت سیم المنت هم در توان المنت تاثیر دارد .
ساختار المنت ها چند نوع می باشد .
1- المنت فلزی
2- المنت سرامیکی
3- المنت شیشه ای
4- المنت طوری (سشوآر)
5- المنت پره ای رادیاتوری
و ملزوماتی مانند پیچ و مهره 2 سانتی و تعدادی کانکتور(سرسیم ) و سیم نسوز ……
در تصویر زیر ساختار انواع المنت ها را مشاهده می کنید
2.پایه نگهدارنده المنت – عایق
همان طور که در تصویر بخاری برقی مشاهده می کنید ، 3 المنت سرامیکی باید به صورت افقی و به موازات هم روی یک ورق منحنی براق فلزی نصب شوند . برای این کار از پایه های نگه دارنده استفاده می شود .کاربرد اصلی این پایه ها برای نگه داشتن المنت روی بدنه می باشد .جنس این پایه های فلزی از گالوانیزه می باشد و رسانا هستند . ب همین جهت برای اینکه بدنه بخاری برقی ، برقدار نشود این پایه ها به همراه 2 عدد عایق سرامیکی (سفید رنگ در تصویر) از طریق پیچ و مهره به بدنه بخاری نصب می شوند .
عایق های سرامیکی هم به صورت نر و ماده برای جلوگیری از برق گرفتگی استفاده می شوند . عایق نری روی ورق فلزی و عایق مادگی پشت ورق فلزی نصب می شود . از طریق یک پیچ و مهره 2 سانتی، روی عایق نری ، پایه نگهدارنده و روی عایق مادگی سیم برق وصل می شود .
نکته : حتما برای جلوگیری از اتصالی و خراب شدن دستگاه ، در سیم بندی ها از فیش های سرسیم و کانکتور استفاده کنید .
3.کلید 0-1 برای خاموش و روشن کردن
این کلید از نوع 2 پل می باشد . وظیفه اصلی این کلید قطع و وصل برق ورودی می باشد . همان طور که در تصویر نقشه سیم کشی مشاده می کنید برق ورودی ابتدا وارد ترمینال سرامیکی شده و سپس وارد المنتها می شود . یک پل این کلید به یک المنت و پل دیگر کلید به 2 المنت باقیمانده متصل می شود . با این کار مصرف کننده می تواند به اختیار خود هر تعداد از المنتها را که مورد نیاز است روشن کند .
نکته : هنگام خرید این کلید حتما سعی شود از نوع استاندارد خریداری شود تا در حین کار ذوب نشود و در اتصال سیم ها به کانکتورهای کلید حتما از فیش سرسیم استفاده کنید .
کابل برق 2 شاخه دار برای برقی بخاری برقی
این کابل ، برق بخاری برقی را وصل میکند . وظیفه این کابل ایجاد ارتباط بین برق شهری و مصرف کننده می باشد . معمولا طول این کابل های آماده موجود در بازار یک و نیم متر می باشد . این کابل ها دارای 2 شاخه پرسی و 2 رشته سیم با سطح مقطع دو در یک یا دودر یک و نیم می باشد . دو رشته سیم این کابل به ترمینال سرامیکی متصل می شود .
نکته : حتما سعی شود از کابل برق متناسب با تعداد المنتها استفاده شود . همچنین در نصب سیم های برق داخل ترمینال سرامیکی از سرسیم سوزنی استفاده کنید .
قاب یا جعبه بخاری برقی برای ساخت بخاری برقی
این قاب فلزی می تواند با توجه به طول المنت و نوع نصب آنها متفاوت باشد . در بعضی بخاری ها ، المنت ها عمودی و در بعضی دیگر افقی نصب می شود . به طور معمول یک طوری فلزی روی این بخاری ها نصب می شود که گرما از مسیر این طوری سیمی به بیرون هدایت می شود . همچنین مانع برخورد و تماس دست یا وسایل با المنت ها می شود . معمولا اکثر این قاب ها به صورتی ساخته می شوند که روی زمین قرار بگیرد . ولی در صورت نیاز می توان آنها را روی دیوار هم نصب کرد .
ترمینال سرامیکی
برای اتصال سیم های کابل برق شهری به کلیدها از این ترمینال سرامیکی استفاده می شود . جنس این ترمینال ها هم از پلی آمید و هم از سرامیک می تواند باشد ولی توصیه می شود از ترمینال سرامیکی برای این کار استفاده شود . چون تحمل دمای بالاتری دارند . همچنین بهتر است سیمهای برق با سرسیم سوزنی گرد ، داخل ترمینال ها وصل شود . این کار به این دلیل است که وقتی پیچ های ترمینال را محکم می کنیم رشته های سیم برق همه به صورت کامل و یکدست زیر پیچ قرار می گیرند .
تا به اینجا آموزش ساخت بخاری برقی را به طور متوسط یادگرفتید ، حالا شما می توانید فقط با کمی آزمون و خطا و کمی تست و بررسی یک بخاری برقی بسیار با کیفیت برای خودتان بسازید 🤩
در صورتی که به محتوای موجود در این صفحه علاقه مند شدید و قصد دارید اطلاعات آن را در گوشی خود ذخیره کنید یا پرینت بگیرید ، شما می توانید محتوای pdf شده در این صفحه را از طریق دکمه زیر دانلود کنید .